Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Η εκδρομή μας στην Παραμυθιά

Την Κυριακή 06/10/19 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη εκδρομή μας στον Αχέροντα και την Παραμυθιά.

Η μέρα ήταν γεμάτη φύση και ήλιο.

Πρώτος σταθμός μας τα υπέροχα πλατάνια της Γλυκής, όπου απολαύσαμε την ηρεμία δίπλα από το ποτάμι.
Έπειτα περπατήσαμε δίπλα στην όχθη του Αχέροντα, θαυμάσαμε την ομορφιά του τοπίου και ήπιαμε νερό από τις πηγές του.
Δεύτερος σταθμός μας το μνημείο των 49 Προκρίτων στην Παραμυθιά. Εκτελέστηκαν στις 29-09-1943 ως αντίποινα για τη δολοφονία Γερμανών στρατιωτών. Για αυτό το λόγο η Παραμυθιά θεωρείται μαρτυρική πόλη.
Κατόπιν είχαμε τη χαρά να φιλοξενηθούμε και να ξεναγηθούμε στους χώρους του Τοπικού Αρχείου Παραμυθιάς. Η υπεύθυνη κα Κ.Λάππα ενημέρωσε για τους σκοπούς και τη λειτουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε προβολή των φωτογραφιών του γαλλοελβετού φωτογράφου F.Boissonas που επισκέφθηκε την περιοχή το 1913. Επίσης, διάβασε αποσπάσματα από το έργο του Γάλλου περιηγητή Pouqueville " Ταξίδια στην Ελλάδα" με περιγραφές της πόλης από το ταξίδι του στην περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα. Το πιο συναρπαστικό για τα μέλη μας ήταν ότι στις προθήκες ανακάλυψαν και φυλλογύρισαν γαλλικά αναγνωστικά και γραμματικές, εκδόσεις από το 1880(!) και το1922 που διδάσκονταν στο γυμνάσιο της Παραμυθιάς. Χαρισμένα από μαθήτριες της οικογένειας Ρίγγα.
Ευχαριστούμε πολύ την κα Λάππα, όχι μόνο για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση αλλά και επειδή διέθεσε το κυριακάτικο πρωινό της ειδικά για μας.


Ο τελευταίος σταθμός μας ήταν το Λάμποβο. Πριν την επίσκεψή μας στο παραδοσιακό παζάρι, μια στάση για μεσημεριανό φαγητό και ένα δροσιστικό αναψυκτικό ήταν απαραίτητη. 


Επιστρέψαμε στα Γιάννενα ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι.Όλοι ευχηθήκαμε να βρεθούμε σύντομα σε μια εξίσου επιτυχημένη εκδρομή του Συλλόγου μας.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου