Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Μια όμορφη λογοτεχνική βραδιά- Συνεργασία με ΔΗΠΕΘΕ και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 28-03-2018 ο Σύλλογός μας είχε τη χαρά να παρουσιάσει αφιέρωμα στον Οκτάβιο Μιρμπό, που επιμελήθηκε η γραμματέας του Συλλόγου Αντιγόνη Σαμίου, καθηγήτρια Γαλλικής, η οποία είναι και συνεργαζόμενο μέλος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Μαζί της η Αίγλη Σιούτη, καθηγήτρια Γαλλικής από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής
Εκπαίδευσης του Παν/μιου Ιωαννίνων, διδάκτωρ συγκριτικής Γραμματολογίας και φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα ακούσαμε μια εισαγωγή για τη ζωή, το έργο και την εποχή του, καθώς και αποσπάσματα από τα έργα του στα ελληνικά και γαλλικά.

Στο δεύτερο μέρος παρακολουθήσαμε την ταινία: "Το Ημερολόγιο μιας Καμαριέρας", που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα, το οποίο γράφτηκε το 1900.

Η ασπρόμαυρη ταινία του 1964 γυρισμένη από το σκηνοθέτη Λουί Μπουνιουέλ με πρωταγωνίστρια τη Ζαν Μορό, μας περιγράφει λιγότερο την προσπάθεια για άνοδο μιας φιλόδοξης νεαρής γυναίκας και περισσότερο τις διεστραμμένες όψεις της μπουρζουαζίας συνθέτοντας έτσι μια υποκειμενική εικόνα της Γαλλίας του 1900.

Ευχαριστούμε τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Ξαξίρη που συνόδευσε την ανάγνωση με τη φλογέρα. Επίσης ευχαριστούμε για τις ωραίες απαγγελίες τον εκπαιδευτικό και ποιητή Αλέξη Δάρα και τους φοιτητές: Γεωργαλή Παύλο, Μπελτάου Ευσταθία, Λουκούμη Κωνσταντίνο, Ρούση Παρασκευή, Μήτσιο Σταύρο, Πηγή Δανάη, Κάδε Κωνσταντίνα.



Τέλος ευχαριστούμε θερμά την κα Βακαλοπούλου, πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ που μας έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούμε στο Καμπέρειο θέατρο και να μοιραστούμε μαζί με τα μέλη μας και τους φίλους του Συλλόγου αυτή την όμορφη λογοτεχνική βραδιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου