Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Παρισινό Ημερολόγιο "Journal Parisien"


 Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20-02-2017 μια όμορφη εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα "Δημήτρης Χατζής" στα Ιωάννινα.


Η εκδήλωση ήταν απολύτως αντιπροσωπευτική των κύριων σκοπών και δράσεών του.

Ο πρώτος μας στόχος είναι η καλλιέργεια σχέσεων φιλίας και κατανόησης μεταξύ του ελληνικού και γαλλικού λαού, γι’αυτό είχαμε κοντά μας τον κ.Philippe Ray ο οποίος μας τιμησε όχι μόνο ως Πρόξενος του Γαλλικού κράτους αλλά και ως διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Δεύτερος στόχος μας είναι η προώθηση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, στόχος που συνδέεται με την παρουσίαση του φωτογραφικού «Παρισινού Ημερολογίου» του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου, που ευχαριστούμε θερμά.

Τέλος, ο τρίτος στόχος μας είναι η καλλιέργεια και διάδοση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, κάτι που εκφράζεται από την όμορφη και δροσερή παρουσία της μαθητικής χορωδίας. Ευχαριστούμε θερμά την κ.Ειρήνη Ντούση που διευθύνει τη χορωδία και δέχτηκε την πρόσκλήσή μας.

Ο συγγραφέας:
Philippe Ray και Π. Παπαδημητρόπουλος με τις συζύγους


Ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησε και το πρώτο του πτυχίο ως πολιτικός μηχανικός. Στη συνέχεια έζησε για 20 χρόνια στο Παρίσι, σπούδασε Πλαστικές Τέχνες και Φωτογραφία. Από το 2006 διδάσκει φωτογραφία ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το «Παρισινό Ημερολόγιο» είναι μια αυτοβιογραφική ενότητα εικόνων από την εποχή που ήταν φοιτητής στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό φωτογράφο Duane Michals «Οι περισσότεροι φωτογράφοι φωτογραφίζουν τη ζωή των άλλων, ποτέ τη δική τους». Tο Παρισινό Ημερολόγιο προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την αλήθεια, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σε μια εικόνα όχι μόνο φωτογραφίες από τη ζωή των άλλων, αλλά και στιγμιότυπα από την προσωπική ζωή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με υπέροχες φωτογραφίες, γραμμένο σε 3 γλώσσες. Όλα τα κείμενα είναι στα Ελληνικά, τα Αγγλικά & τα Γαλλικά.
Το σχεδιασμό της έκδοσης και του εξώφυλλου του βιβλίου έκανε η Ιωάννα Μπίτου, την οποία ευχαριστούμε θερμά γιατί ως γραφίστρια μας βοηθά εθελοντικά και σε άλλες δράσεις μας.

 Οι ομιλητές μας:

· Ο Ανδρέας Κατσούρης, 
 Ομότιμος Καθηγητής στον τομέα Κλασσικής Φιλολογίας στο  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Συνέγραψε δεκάδες επιστημονικά άρθρα και 10 βιβλία σε θέματα της ειδικότητάς του.

· Ο κ.Νίκος Ψημμένος
 Από το 1975 ως το 2002 εργάστηκε στο Πανε­πιστήμιο Ιωαννίνων, στον Τομέα Φι­λοσοφίας, του οποίου ίδρυσε το 1993 το Κέντρο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλο­σοφίας
 Έχει δημοσιεύσει πολλά έργα του γύρω από τη φιλοσοφία. Με το ψευδώνυμο Νίκος Ποταμίτης δημοσίευσε πονήμα­τα άλλων ενασχολήσεων του.

· Ο κ Φώτης Μωρόγιαννης, 
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στα Ιωάννινα. Ασχολείται επίσης με τη λογοτεχνική κριτική και τη συγγραφή.

Η δροσερή έκπληξη της βραδιάς.




· Η μαθητική Χορωδία του Συλλόγου Γονέων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

· Η χορωδία αυτή, στην οποία συμμετέχουν 60 παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών ιδρύθηκε το 2015. Συμμετέχουν όλα τα παιδιά του σχολείου που θέλουν να γνωρίσουν το «ομαδικό-χορωδιακό» τραγούδι.

· Τα τελευταία χρόνια, η μαθητική χορωδία του Συλλόγου Γονέων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2016 έλαβε μέρος στην 7η Συνάντηση Χορωδιών ΟΤΕ Ιωαννίνων, στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Συμμετείχε επίσης στην 8η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα, όπου προκρίθηκε να συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό νέων μουσικών στο Salerno της Ιταλίας.

· Στην εκδήλωση ερμήνευσε τα τραγούδια :

· «Les Champs-Elysees (Joe Dassin)»,

· «Vois sur ton chemin (Bruno.Coulais)»

· και «Do-Re-Mι (Richard Rodgers)» από το μιουζικαλ η μελωδία της ευτυχίας, στα γαλλικά.

· Στο πιάνο η Δήμητρα Ηγουμενίδη.

· Υπεύθυνη για τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της χορωδίας

η Ειρήνη Ντούση, μουσικολόγος- εκπαιδευτικός μουσικής.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη μας που με την ετήσια συνδρομή τους, μας βοηθούν να συνεχίζουμε τις δράσεις μας. Ευχαριστούμε επίσης και το μόνιμο χορηγό μας ΠΡΟΚΟ, που μας στηρίζει με γραφικό υλικό.




1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική βραδιά! Η συμβολή της εκδήλωσης στην πνευματική ανάταση της κοινωνίας των Ιωαννίνων ήταν/είναι έκδηλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή