Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 19:00, συναντηθήκαμε στα Λιθαρίτσια εκπρόσωποι Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Περιφέρειας Ηπείρου υπό την αιγίδα του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της Τοπικής Επιτροπής Ηπείρου Καθηγητών Γερμανικής της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής, εκπρόσωποι Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας Ιωαννίνων, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, με θέμα συζήτησης την κατάργηση επιλογής 2ης Ξένης Γλώσσας μετά τις αιφνίδιες σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (Φ 12/518/61284/Γ1/27-05-2011 και 62780/Γ2/2-06-2011) του ΥΠΔΒΜΘ, στη λογική της περικοπής των δαπανών.

Κρίναμε ότι:

  1. Η επιβολή και όχι επιλογή της 2ης Ξένης Γλώσσας αντιτίθεται στα βασικά κίνητρα μάθησης.
  2. Η αναγκαστική μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης, σημαίνει αυτόματα ότι η χωροταξική κατανομή των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού για τα Γυμνάσια του Νομού μας, παύει να ισχύει, και τα κριτήρια εγγραφής των μαθητών στα Γυμνάσια, που μέχρι τώρα ήταν η διεύθυνση κατοικίας τους, παραμένουν άγνωστα. Επίσης, ενισχύεται η διαδικασία των μετεγγραφών μεταξύ δύο σχολικών μονάδων, η οποία προωθεί τις προσωπικές, κοινωνικές και πελατειακές σχέσεις μεταξύ γονιών και διευθυντών σχολικών μονάδων και κάθε άλλο παρά διαφανής είναι.
  3. Η αναγκαστική διακοπή της 2ης ξένης γλώσσας μέσω της απαλλαγής, υποβαθμίζει την ποιότητα της διδασκαλίας του μαθήματος, αφού ο μαθητής υποχρεούται να παραμείνει μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας χωρίς αντικείμενο.
  4. Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.
  5. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης της 2ης ξένης γλώσσας μέσα στο Δημόσιο Σχολείο δε θα είναι εφικτή. Πολλοί εκπαιδευτικοί Β’ Ξένης Γλώσσας προετοιμάζουν τους μαθητές τους προκειμένου να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης Κ.Π.Γ. και δυστυχώς αυτό διακόπτεται αιφνιδίως, λόγω των Υπουργικών Αποφάσεων που ελήφθησαν ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων. Κατά συνέπεια, οι γονείς υποχρεώνονται να αναζητήσουν εκτός δημόσιου σχολείου μόρφωση και απαραίτητες δεξιότητες ενώ επιβαρύνονται οικονομικά.

Γι΄αυτό ζητάμε

  1. Άμεση απόσυρση των αιτήσεων επιλογής της 2ης Ξένης Γλώσσας που δόθηκαν σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων σύμφωνα με τις Υ.Α.
  2. Άμεση απόσυρση των απαράδεκτων Υπουργικών Αποφάσεων
  3. Ενίσχυση της πολυγλωσσίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης κοινωνίας.
  4. Σεβασμό στους μαθητές, στους γονείς και αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
  5. Συμπαράσταση των διευθυντών των σχολικών μονάδων
  6. Μη κατάργηση οργανικών θέσεων

Υπογράφουν:

Καθηγητές Γαλλικής Γλώσσας Περιφέρειας Ηπείρου

Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Τοπική Επιτροπή Ηπείρου Καθηγητών Γερμανικής της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής,

Καθηγητές Ιταλικής Γλώσσας Ιωαννίνων

Εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των παρακάτω σχολικών μονάδων:

Α’ Πειραματικό Δ.Σ. Ιωαννίνων

2ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

5ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

14ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

15ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

16ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

18ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

19ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

24ο Δ.Σ. Ιωαννίνων

2ο Δ.Σ. Ανατολής

2ο Δ.Σ. Περάματος

2ο Δ.Σ. Κουτσελιού

Πειραματικό Γ/σιο Ζωσιμαίας Σχολής

3ο Γ/σιο Ιωαννίνων

4ο Γ/σιο Ιωαννίνων

6ο Γ/σιο Ιωαννίνων

8ο Γ/σιο Ιωαννίνων

Γ/σιο Κατσικάς

Γ/σιο Ελεούσας

ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου