Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Bilan Excursion Negades


Σ
την εκδρομή μας στο κεντρικό Ζαγόρι την Κυριακή 2 Ιουνίου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε υπέροχα τοπία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Ζαγοροχωρίων, σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, μουσεία καθώς και να γευτούμε την τοπική γαστρονομία.

Η εκδρομή ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νεγάδες, μια εκκλησία του 18ου αιώνα, τρίκλιτη Βασιλική, με τρεις Άγιες Τράπεζες. Η εκκλησία θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου. 

Η κυρίες Κασσιανή Τσέφα και Δήμητρα Αλεξιάδου Βουζουπλή μας υποδέχτηκαν στο χωριό και μας έδωσαν  πληροφορίες για το ιστορικό αποτύπωμα και τον υπέροχο διάκοσμο του ναού, καθώς και για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Νεγάδων.

Μας μίλησαν επίσης για τον Ελβετό βυζαντινολόγο ερευνητή κ. Grégoire Sommer από το "Εργαστήριο Ρητορικών μελετών", που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας και συνεργάζεται με το "Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών σπουδών" της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Sommer επισκέπτεται συστηματικά το ναό, και διεξάγει πολυετή έρευνα την οποία έχει παρουσιάσει στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Φιλοδοξεί να αναδείξει την σπουδαιότητα των διανοητών του μεταβυζαντινού και οθωμανικού κόσμου. Ο Σύλλογός μας είχε ήδη επικοινωνήσει μαζί του και μας είχε δώσει πολλές πολύτιμες πληροφορίες.

Η δεύτερη στάση έγινε στους Κήπους Ζαγορίου για καφεδάκι και γλυκάκι. Ακολούθησε επίσκεψη στο μοναδικό τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό κοντά στο χωριό και στη συνέχεια πεζοπορία σε δασικό μονοπάτι, που οδηγεί στο χωριό Κουκούλι μέσω της γραφικής γέφυρας Λαζαρίδη-Κοντοδήμου.




Στο χωριό Κουκούλι επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό - Φυσικής Ιστορίας (Βοτάνων) μουσείο Λαζαρίδειο Πνευματικό Κέντρο. Η εκδρομή «έκλεισε» με φαγητό σε ταβέρνα στο χωριό, με την ευχάριστη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, από το γνωστό ηπειρώτη βιολιστή Κώστα Κωσταγιώργο.
Επιστρέψαμε στα Γιάννενα με τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Ήταν μια εκδρομή γεμάτη από ωραία τοπία, πολιτισμό, γαστρονομία, μουσική και χορό! 




Ευχαριστούμε ολόψυχα όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Και σε άλλα με υγεία!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου