Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Οι Γάλλοι αποτυπώνουν την Ήπειρο















Ευχαριστούμε όλους όσοι ήρθαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Ιωαννίνων με τίτλο : "Οι Γάλλοι αποτυπώνουν την Ήπειρο την περίοδο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων"

Η εκδήλωση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό. Ήταν μια διαφορετική, πρωτότυπη προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων.




Οι Γάλλοι στήριξαν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα της Ηπείρου.
Οι ανταποκριτές των γαλλικών εφημερίδων ήταν από τους πρώτους που το Φεβρουάριο του 1913 έστειλαν το μήνυμα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στο εξωτερικό. Οι λεπτομερείς περιγραφές για τα πολεμικά γεγονότα στο μέτωπο καθώς και για την υποδοχή της χαρμόσυνης είδησης της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων ήταν συναρπαστικές.

Με αυτό το αφιέρωμά μας θελήσαμε να πλέξουμε τις ιστορικές πληροφορίες με αναγνώσεις και φωτογραφίες που μας βοηθήσανε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν, να ζήσουμε τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις των ξένων ταξιδευτών. Να δούμε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων με “γαλλική ματιά”
Ολόκληρη την βιντεοσκοπημένη εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε αφού πατήσετε στο: βίντεο
Για την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εκτενής έρευνα από τους συντελεστές της, έγιναν μεταφράσεις, σχολιασμός και συσχέτιση κειμένων με αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Τα κείμενα προσαρμόστηκαν  ώστε να είναι κατάλληλα για την λογοτεχνική και θεατρική παρουσίαση. Για να δείτε όλες τις πηγές και τα αρχεία πατήστε   εδώ.



Την επιτυχία της λογοτεχνικής βραδιάς γιόρτασαν όλοι όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή της : αφηγητές, συντονιστές, σκηνοθέτες, ηχολήπτες και μουσικοί.


2 σχόλια:

  1. αντιγραφο του βιβλιου μπορουμε να βρουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως θα είδατε στην ανάρτηση μας αλλά και στο σύνδεσμο που παραπέμπει, υπάρχουν 64 πηγές από όπου αντλήσαμε το υλικό για την εκδήλωσή μας. Δεν είναι μόνο ένα βιβλίο.Εκτός από τη βιβλιογραφία μπορείτε να συμβουλευτείτε και τη δικτυογραφία.

      Διαγραφή